بررسی نمونه های موردی فرهنگسراهای تهران - مجتمعهای فرهنگی تهران

   تعدادبرگ: 56 برگ ورد .   قیمت: 15000 تومان   حجم فایل: 15682 kb  تعدادمشاهده  93  

فرهنگ جلوه ای ازمجموعه فعالیتهای بشری است.سیستمی منتج ازپیوستن وادراک اعمال مختلف درغالب الگوئی فعال ومداوم . یک کل فرهنگی به سبب ذات خودغیرقابل لمس ونادیدنی است ولی درعین حال دارای اجزائی فیزیکی وعلائمی است که بصورت نشانه های قومی برچهره افرادبشرنقش می بندد. این علائم ظاهری ناشی ازنفوذ شرایط اجتماعی برتکامل ,نگرش وتحرکات افرادبشراست لیکن تمامی این نمادها اجزائی استعاری از یک کل فرهنگی برای دست اندرکاران  و یا به خاطر آوردگان آن فرهنگ بوده و تصویری کامل را به دست نمی دهد 
 
فهرست
 
فرهنگ سرا
 
فرهنگ سرای هنر (ارسباران)
 
فرهنگ سرای خاوران (جوان)
 
فرهنگ سرای ملل (امیر کبیر)
 
فرهنگ سرای بانو (سرو)
 
فرهنگ سرای دانشجو (شفق)
 
فرهنگ سرای کودک
 
فرهنگ سرای نوجوان
 
فرهنگ سرای سالمند
 
فرهنگ سرای تفکر (معرفت)
 
فرهنگ سرای ولا
 
فرهنگ سرای قرآن
 
فرهنگ سرای انقلاب
 
فرهنگ سرای پایداری
 
فرهنگ سرای ابن سینا (قانون)
 
فرهنگ سرای بهمن
 
فرهنگ سرای اقوام
 
فرهنگ سرای ورزش
 
فرهنگ سرای کار
 
فرهنگ سرای علوم
 
فرهنگ سرای سلامت
 
فرهنگ سرای فن آوری و اطلاعات (IT)
 
فرهنگ سرای خانواده (گلستان)
 
فرهنگ سرای شهر
 
فرهنگ سرای طبیعت
 
فرهنگ سرای مدرسه (اندیشه)
 
ضمیمه ها
 
 
بخشی از مطلب
فرهنگ سراها در زمینه های گسترده ای از عرصه فرهنگ و هنر در سال های اخیر نقش های موثری داشته اند. تاثیرگذاری آنها در جریان های فرهنگی شهر تهران غیرقابل انکار است. بنابراین و باتوجه به ضرورت های زمان و تغییرات عمده فرهنگی که در لایه های مختلف جامعه شهری تهران در حال بروز و پدیداری است، آسیب شناسی فعالیت های گذشته مراکز فرهنگی شهر تهران ضرورت می یابد. در آسیب شناسی و بازنگری فعالیت ها، عمده ترین مسئله مورد توجه، تاکید برهویت مکان ها و تعریف ماهوی فرهنگی از مراکز فرهنگی می باشد. با توجه به آنچه آمد و براساس طرح هویت بخشی، از آغاز سال ۱۳۸۰ فرهنگ سراهای جدید دارای دو عملکرد فرامنطقه ای تخصصی و منطقه ای عمومی هستند. فعالیت های منطقه ای و عمومی فرهنگ سراها، مجموعه فعالیت هایی است که شهروندان به عنوان موضوعات مورد علاقه خود به آنها توجه دارند. این فعالیت ها در اکثر فرهنگ سراها موجود بوده و اولویت بندی فعالیت ها در این مراکز برحسب بافت جمعیتی، فرهنگی و اقتصادی مناطق متفاوت است. اما در عملکرد فرامنطقه های، هر فرهنگ سرا پاسخ گوی نیازهای شهر تهران بوده است و به صورت تخصصی پیرامون یک موضوع خاص فعالیت می نماید و تجهیز شده است. در این روند تلاش شده تا در تطبیق موضوعات با مناطق، مطالعات تاریخی، بومی، جغرافیایی و روانشناسی هر منطقه مورد توجه قرار گیرد. فرهنگ سراهای تخصصی از سه منظر سازمان یافته اند که هریک دربردارنده محورهای فرعی دیگر نیز می باشند، سه منظر اصلی عبارتند از:الف) شخصیت. ب) محتوا. ج) نهاد. فرهنگ سراها برحسب موضوع فعالیت در یکی از این محورهای سه گانه قرار گرفته اند: الف) فرهنگ سراهای شخصیت محور، عبارتند از: کودک، نوجوان، جوان، دانشجو، دختران، بانو، سالمند. ب) فرهنگ سراهای محتوا محور، عبارتند از: تفکر، قرآن، ولاء، پایداری، انقلاب، هنر، ملل، قانون، اقوام، ورزش، بهمن، کار، علوم، سلامت، طبیعت، فن آوری و اطلاعات.ج) فرهنگ سراهای نهد محور، عبارتند از: خانواده، مدرسه، شهر.
 
فرهنگ سرای هنر (ارسباران)
 
فرهنگ سرای هنر(ارسباران) در آبان ۱۳۷۴ توسط شهرداری تاسیس شد. این فرهنگ سرا به عنوان یکی از مراکز مهم و تاثیر گذار در عرصه فرهنگ و هنر، مامنی برای هنرمندان فرهیخته، استادان، پژوهشگران و دوست داران هنر است. برنامه ها و فعالیت های متنوع و متعدد فرهنگ سرای هنر در حوزه های ملی (محله ای، منطقه ای، فرا منطقه ای) و بین المللی (برگزاری همایش، اجرای کنسرت،نمایش،برپایی نمایشگاه های هنری) از طریق کانون های هنرهای تجسمی، ادبی، صنایع دستی، فیلم، نمایش، موسیقی و معماری همراه با واحد های روابط عمومی، آموزش، قرآن و امور مذهبی، ورزش و گردشگری به شهروندان خدمت رسانی می کند. سالن نمایش فرهنگ سرای هنر با ظرفیت ۲۹۷ صندلی با امکانات مجهز و پیشرفته نوری و صوتی (صدای دالبی) و امکان اکران فیلم به طریقه ۳۵ میلی متری و ویدیویی پذیرای هنرمندان و علاقه مندان است. این سالن از قابلیت اجرای موسیقی، نمایش و برگزاری همایش ها و سمینارها برخوردار است. کتابخانه تخصصی هنر با مساحتی بالغ بر ۳۰۰ مترمربع دارای سالن قرائت برای خانم ها و آقایان و با مخزن قریب به ۱۷۰۰۰ جلد کتاب به زبان های فارسی و لاتین و در زمینه های متنوع هنری (معماری،نقاشی، گرافیک، سینما، تاتر، مجسمه سازی، سفالگری و …) ادبیات، تاریخ، روانشناسی و . . . است. هم چنین نشریات مختلف فرهنگی و هنری در اختیار اعضاء قرار دارد. سالن هنر- تجربه و سالن فرهنگ سرای هنر با هدف برگزاری کارگاه های تخصصی هنر، اجرای نمایش و موسیقی تجربی، نمایش فیلم، برپایی همایش ها و نشست های اختصاصی به ظرفیت ۳۰ نفر فعال و از امکانات مناسب برخورداراست. سالن کوچک فرهنگ سرا با ظرفیت ۳۰ نفر به منظور نمایش فیلم های هنری کوتاه و تجربی ویژه مخاطبین خاص است.راه اندازی استودیوی صدای دیجیتال به منظور صدابرداری و صداگذاری و ضبط موسیقی. کتابخانه تخصصی هنر با مساحتی بالغ بر ۳۰۰ مترمربع دارای سالن قرائت برای خانم ها و آقایان و با مخزن قریب به ۱۷۰۰۰ جلد کتاب به زبان های فارسی و لاتین و در زمینه های متنوع هنری (معماری، نقاشی، گرافیک، سینما، تاتر، مجسمه سازی، سفالگری، ادبیات، تاریخ، روانشناسی و . . .) است. هم چنین نشریات مختلف فرهنگی و هنری در اختیار اعضا قرار دارد. واحد آموزش فرهنگ سرای هنر با بهره گیری از توان علمی استادان برجسته، دوره های آموزشی را در زمینه های تخصصی و فوق تخصصی هنر طرح ریزی و به صورت فصلی برگزار می کند. هم چنین سالانه در کنار برپایی دو نمایشگاه از آثار هنرمندان رشته های مختلف حوزه تجسمی و چندین کنسرت آموزشی از هنرجویان رشته موسیقی، کارگاه های آموزشی متعددی را نیز برگزار می کند.
 
بررسی فرهنگسراهای تهران
 
اهم برنامه های کانون قرآن و امور مذهبی فرهنگ سرای هنر:
 
    برگزاری محافل انس با قران ویژه ماه رمضان و ولادت حضرت فاطمه زهرا(س)
    برگزاری جلسات تفسیر و روخوانی قرآن کریم
    برگزاری مراسم شب احیاء ویژه خواهران
    تجلیل از خانواده شهدا
    برگزاری مراحل مقدماتی جشنواره های دوره ای قرآنی
    برگزاری سه محفل، سه مسجد
    برگزاری ایستگاه های قرآنی
    همکاری در توزیع کتب تفسیر قرآن
 
واحد روابط عمومی فرهنگ سرای هنر با فعالیت در حوزه های ارتباطی، تبلیغاتی، گرددآوری اطلاعات و آمار و تهیه گزارش عملکرد، سمعی و بصری و ارتباطات مردمی فعال می باشد.
 
    انجام تبلیغات محیطی
    انتشار اقلام تبلیغی(پوستر، بروشور، کارت دعوت و ….)
    پاسخ گویی به مراجعان و مخاطبان فرهنگ سرا
    طرح ریزی و اجرای برنامه های تخصصی و مناسبتی روابط عمومی
    مستندسازی برنامه ها و فعالیت های فرهنگ سرا و پرداختن به مقوله مشارکت جوی از جمله فعالیت های روابط عمومی است.
 
سایت اینترنتی فرهنگ سرای هنر به نشانی www.arte.ir در دو بخش ثابت  (Static)و متغیر (Dynamic) کانون تجسمی و گالری های ۳ گانه فرهنگ سرای هنر با هدف اعتلاء و ارتقای سطح آگاهی، دانش و بینش مخاطبان در حوزه هنرهای تجسمی تلاش دارد تا میان مردم و هنرمندان این حوزه،تعامل موثر و سازنده ای برقرار نماید.
 
عمده ترین اهداف و برنامه های این کانون و گالری های یاد شده عبارتند از:
 
    فراهم کردن امکانات و شرایط مناسب نمایشگاهی
    کوشش برای ایجاد شرایط رشد و پیشرفت در عرصه هنرهای تجسمی
    جلب هم فکری و مشارکت فعال مردم و هنرمندان
    حمایت از حرکت های نوین و ارزشمند در عرصه هنرهای تجسمی
    شناسایی و شناخت استعدادهای درخشان
    ایجاد فضای تبادل و گفتگو بین هنرمندان و مردم
    برقراری ارتباط با نهادها و مجامع تجسمی در داخل و خارج از کشور
 
کانون صنایع دستی فرهنگ سرای هنر فعالیت هنر فعالیت خود را از اردیبهشت سال ۱۳۸۱ آغاز کرد. این کانون با هدف احیای هنرهای سنتی و گسترش آن، همایش های متعددی را در حوزه های صنایع دستی و اشتغال، تجلیل از پیش کسوتان هنرهای سنتی و …. برگزار کرده است.
 
سلسله سخنرانی های مباحث حکمی و نظری هنرهای سنتی از دیگر اقدامات این کانون می باشد که حاصل، بررویCD  گردآوری شده است.
 
از دیگر برنامه های کانون صنایع دستی به برگزاری همایش ها و کارگاه های آموزشی با عناوین زنان هنرمند در عرصه هنرهای سنتی،فضای معماری در نگارگری ایران و … می توان اشاره کرد.
 
کانون نمایش از سال ۱۳۸۰ رشد قابل ملاحظه و فزاینده ای یافت. از جمله این فعالیت ها می توان به کشف و شناسایی استعدادهای تازه در بین علاقه مندان تئاتر، ارایه آموزشهای لازم، ساماندهی و حمایت از گروه های دانشجویی، نیمه حرفه ای و آماتوری، در اختیار قراردادن مکان تمرین و اجرا و ارایه نظرات کارشناسانه در خصوص متن و اجرا، تولید و اجرای نمایش های مختلف برای کودکان و نوجوانان، تولید نمایش های حرفه ای، برگزاری دوره های مختلف نمایش نامه خوانی و کارگاه های تخصصی نمایش، تئاتر باران، مشارکت در برگزاری سوگواره های تعزیه، جشنواره تئاتر بانوان، جشنواره دفاع مقدس، بین المللی پانتومیم، تئاتر بسیج، دانش آموزی رویش، بین المللی تئاتر فجر و. . .برگزاری جشنواره های متعدد نمایش عروسکی،جشنواره های نمایش میدانی، جلسات سخنرانی و پرسش و پاسخ، چاپ پوستر نمایش ها و هم چنین نشریات مختلف مرتبط به تاتر و امثال آن اشاره کرد.
 
رویکرد این کانون عموما به افزایش دانش تخصصی جوانان و اعضای کانون است. هم چنین شهروندان تهرانی به ویژه ساکنان منطقه شمال از مجموع خدمات سینمایی این کانون بهره مند شده اند.
 
برنامه ها و فعالیت های کانون فیلم فرهنگ سرا به شرح زیر فهرست می شود:
 
    نمایش فیلم و نقد آن با حضور کارشناسان و منتقدان و نیزجلسه پرسش و پاسخ با حضورعوامل و دست اندرکاران فیلم.
    جلسات ماهانه نمایش فیلم برای اعضای انجمن طلاب خواهران تهران.
    برگزاری سمینارهای تخصصی آموزشی.
    برخورداری از همیاری انجمن های صنفی و هنری و ارایه خدمات هنری به اعضا و خانواده های این انجمن ها از جمله انجمن روزنامه نگاران مسلمان، هیات اسلامی هنرمندان، انجمن سینمای جوان، انجمن سینماگران آزاد و…
    انتخاب بهترین آثار سینمای ایران و نمایش آن برای خانواده ها و گفت و شنود با هنرمندان.
    مشارکت با جشنواره های دولتی و خصوصی به ویژه سازمان های غیردولتی(NGO) فرهنگی و هنری وحمایت ازفعالیت های تخصصی آن مرکز.
    مشارکت و حمایت از جشنواره های فیلم موضوعی هم چون جشنواره های زیتون، فیلم سبز، فیلم یادگار(میراث فرهنگی)، فیلم های یک دقیقه ای، دوربین های خانگی، فیلم های مستند ورزشی و….
    برگزاری کلاس های فیلم نامه نویسی در سطوح مختلف
    حمایت از ساخت و تولید فیلم های مستند و داستانی با موضوع شهر و شهرنشینی
    تولید فیلم مستند- پژوهشی در حوزه خدمات شهری
    همکاری و مشارکت با نهادهای صنفی در حوزه فیلم و سینما
 
فرهنگ سرای هنر به عنوان یکی از مراکز فعال موسیقی در شهر تهران شناخته شده است. کانون موسیقی این مجموعه با هدف اشاعه موسیقی های سنتی، ملی، کلاسیک و مناطق ایران از سال ۱۳۸۰ فعالیت خود را آغاز کرده است.
 
از فعالیت های این کانون می توان موارد زیر را برشمرد:
 
    برگزاری جشنواره های گوناگون هم چون تک نوازان جوان، موسیقی بانوان، موسیقی مناطق ایران.
    مشارکت در برگزاری جشنواره های موسیقی فجر، موسیقی آیینی، موسیقی دانشجویی و …..
    برگزاری کنسرت های موسیقی
    تشکیل ارکسترهای زهی، سنتی
    تشکیل گروه کر
    تامین محل تامین برای گروه های موسیقی به منظور حمایت از فعالیت و تشکیل گروه های موسیقی
    برگزاری بزرگداشت استادان موسیقی ایران و پیشکسوتان عرصه موسیقی
    برگزاری همایش های رپرتوار پیانو در دوره های مختلف موسیقی کلاسیک، انجمن صنفی هنرمندان موسیقی ایران، ماهنامه هنر موسیقی
    برگزاری نمایشگاه تخصصی کتاب های موسیقی
    اجرای موسیقی در حوزه های موسیقی سنتی، کوبه ای، کلاسیک، مناطق مختلف ایران، ملی، آموزشی، ملل مختلف جهان
 
کانون ادبی فرهنگ سرای هنر از کانون های تخصصی فعال در شهر تهران است. برگزاری نشست های هفتگی شعر، کارگاه ادبیات و تجربه، کارگاه داستان نویسی، آموزش فلسفه، کلاس شاهنامه خوانی و حافظ شناسی و برگزاری شب های شعر از جمله فعالیت های هفتگی و ماهانه این کانون به شمار می رود. کانون ورزش و گردشگری فرهنگ سرای هنر در دو حوزه ورزش و گردشگری خدمات مناسبی را به شهروندان تهرانی ارایه کرده است. این کانون در رشته های مختلف ورزشی فعال بوده و در بعضی از رشته ها هم چون شطرنج، کوهنوردی و والیبال به افتخار کسب عنوان های کشوری نایل شده است. بخش گردشگری این کانون طی سالیان گذشته و در راستای طرح بهینه سازی اوقات فراغت شهروندان، اقدام به برگزاری تورهای یک روزه فرهنگی، زیارتی، تفریحی و ورزشی به ویژه در ایام تعطیل آخر هفته کرده است که می توان از برنامه های قم، جمکران، تنگه واشی و شهرستانک نام برد.و.....

 
کلمات کلیدی مرتبط:
بررسی ,نمونه های ,موردی فرهنگسراهای تهران ,مجتمعهای فرهنگی تهران , ,فرهنگ سرا , ,فرهنگ سرای هنر (ارسباران) , ,فرهنگ سرای خاوران (جوان) , ,فرهنگ سرای ملل (امیر کبیر) , ,فرهنگ سرای بانو (سرو) , ,فرهنگ سرای دانشجو (شفق) , ,فرهنگ سرای کودک , ,فرهنگ سرای نوجوان , ,فرهنگ سرای سالمند , ,فرهنگ سرای تفکر ,
مقالات مرتبط در این دسته
پاورپوینت بررسی نمونه های موردی فرهنگسرا و مجتمعهای فرهنگی تهران
پاورپوینت بررسی پاویون و غرفه MPavilion 2017، ملبورن OMA دفتر معماری متروپولیتن
پاورپوینت بررسی معماری موزه و مرکز هنری Zentrum پل کلی اثر رنزو پیانو
پاورپوینت بررسی مرکز هنر و خانه موسیقی پورتو پرتغال اثر رم کولهاس
پاورپوینت بررسی مرکز هنر و همایش ماگما در شهر تنریف اسپانیا
پاورپوینت بررسی معماری مرکز هنری رینا سوفیا اثر زاها حدید
پاورپوینت بررسی معماری موزه هرژه لوون لا نوو بلژیک
پاورپوینت بررسی معماری موزه هنرهای معاصر قرن بیست و یکم، کانازاوا
پاورپوینت بررسی معماری موزه مقدس اثر فرناندو منیس
پاورپوینت بررسی معماری موزه اشتوتگارت آلمان اثر جیمز استرلینگ
پاورپوینت بررسی معماری موزه هنر مدرنِ گونما Gunma از آراتا ایسوزاکی
پاورپوینت بررسی معماری موزه سانسکار کندرا لوکوربوزیه
پاورپوینت بررسی معماری موزه علومMUSE اثر رنزو پیانو در ترنتو، ایتالیا
پاورپوینت بررسی معماری موزه چوب هیوگو، ژاپن اثر تادائو آندو
پاورپوینت بررسی معماری موزه تومیهیرو گونما موزه مربعی پر از اتاق‌های استوانه‌ای شکل
پاورپوینت بررسی و تحلیل موزه علم و هنر ArtScience مارینا بی سندز سنگاپور
پاورپوینت بررسی نورپردازی در گالری ها و موزه ها
پاورپوینت بررسی اصول نورپردازی موزه و گالری ها
پاورپوینت بررسی معماری مجتمع میراث یادبود خالصا KHALSA موشه سفدی
پاورپوینت بررسی معماری ده نمونه موردی موزه مطرح خارجی